Fitness za osobe koje su prošle kroz operaciju kralježnice

3
Fitness za osobe koje su prošle kroz operaciju kralježnice

Operacija kralježnice ne bi trebala završiti vaše fitness putovanje. Stoga pogledajte ove savjete za vježbanje nakon operacije i najbolje vježbe nakon operacije kralježnice.

Ako ste bili podvrgnuti operaciji kralježnice, još uvijek postoje koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali da vježbate s najmanjim mogućim utjecajem.

Operacija kralježnice ne znači da više nema nade za kondiciju. Čitajte dalje za neke ideje koje će vam pomoći da se vratite u svoju fitnes rutinu.

Vježbe koje treba raditi nakon operacije kralježnice

Evo tri vrste vježbi koje još uvijek možete izvoditi nakon operacije kralježnice:

1. Aerobne vježbe

Ključ aerobnih vježbi nakon operacije kralježnice je stvoriti okruženje za smanjenje stresa i traume na kralježnici.

Trebat ćete odabrati prakse koje imaju mali učinak. Najbolje je izbjegavati skakanje, trčanje i aerobik s velikim udarcem.

Eliptični stroj izvrstan je način za kardio trening bez ugrožavanja kralježnice. Također možete odabrati sobni bicikl ili bazen.

Vježbe s velikim utjecajem mogu uzrokovati probleme vašem srcu, stoga ih je najbolje izbjegavati nakon operacije.

2. Vježbe fleksibilnosti

Sat vremena istezanja svaki dan pomoći će povećati raspon pokreta i smanjiti rizik od ozljeda nakon operacije kralježnice.

Satovi joge također su izvrstan način za povećanje fleksibilnosti i pravilne tehnike dubokog disanja koje su dio filozofije joge.

To će vam pomoći da smanjite stres, koji također može uzrokovati probleme vašem srcu nakon operacije.

3. Vježbe sjedenja

Ako ne možete ustati i kretati se nakon operacije kralježnice, još uvijek postoje načini za vježbanje svaki dan.

Možete koristiti lopticu za vježbanje dok sjedite u uredskoj stolici i pomicati loptu kružnim pokretima dok sjedite za stolom. Ovo je sjajan način da tonirate trbušne mišiće dok sjedite.

Možda biste također trebali razmisliti o korištenju lopte za stabilnost umjesto tradicionalnog uredskog namještaja.

Što je s treningom s utezima?

Mnogi ljudi koji su imali operaciju kralježnice pitaju se trebaju li i dalje dizati utege. U nekim se slučajevima ne preporučuje vježbanje s utezima tijekom oporavka od operacije kralježnice.

Najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o preporukama za dizanje utega nakon vaše posebne vrste postupka.

Međutim, određene vrste dizanja utega mogu se izvesti bez nanošenja daljnje štete na temelju vašeg fizičkog stanja nakon operacije.

Kako se tonirati nakon operacije?

Mnogi pacijenti se pitaju kako tonirati nakon operacije kralježnice. Dobra vijest je da se možete oporaviti čak i ako ste imali veliku operaciju leđa. Evo koraka koje trebate slijediti:

 • Za početak počnite s kardiovaskularnim vježbama.
 • Ako vam to kaže liječnik, možete kupiti eliptični stroj za kućnu upotrebu. Cilj ovala je koristiti gornji dio tijela i noge za vježbanje, pa pokušajte trčati ili skakati na njemu barem tri minute svaki dan visokim intenzitetom.
 • Također biste trebali pokušati to raditi svaki dan 15 minuta ako možete.
 • Sljedeće što biste trebali učiniti je početi trenirati s utezima. Samo budite sigurni da to radite s malim utezima, jer nećete moći dizati teške utege ako ste imali operaciju.

Moguće vježbe za brži oporavak:

 1. Počnite sa strojem za stiskanje prsa kako biste razradili svoje prsne mišiće.
 2. Pokušajte napraviti biceps curls za nadlaktice.
 3. Također možete isprobati bočna podizanja ramena.
 4. Još jedna vježba koju možete isprobati je za vaše tricepse pomoću stroja za ekstenziju tricepsa.
 5. Ako imate problema s leđima, pokušajte raditi ekstenzije nogu na stroju za ekstenzije nogu kako biste ojačali donji dio tijela.
 6. Da biste tonirali trbušne mišiće, koristite strojeve za trbušnjake ili čak daske.
 7. Pokušajte raditi trbušne trbušne trbušne noge s podignutim stopalima kako biste mogli više razraditi trbušne mišiće.
 8. Postoji proizvod koji se zove Ab Wheel, koji je izvrstan način za toniziranje vaših osnovnih mišića.
 9. Također možete isprobati ručne utege za vježbe vježbanja, ali morate početi s laganim utezima.
 10. Počnite polako i nastavite razumnim tempom dok se ne naviknete na rutinu vježbanja.
 11. Postoji mnogo različitih vrsta treninga snage koje možete raditi nakon operacije leđa, ali počnite polako i nastavite razumnim tempom.
 12. Također biste trebali pokušati raditi kardio vježbe po 15 minuta 3 puta svaki dan i spravu za ekstenziju nogu 20 minuta 3 puta tjedno.
 13. Ako tražite vježbe dizanja utega, možete pokušati raditi mrtvo dizanje tri puta tjedno. Osim ovih vježbi, vježbe za leđa također mogu pomoći u podizanju tonusa nakon operacije.

Kako biste izbjegli rizik od oštećenja srca, ne biste trebali dizati teške utege nakon operacije kralježnice. Za vježbe možete koristiti male utege kako se vaše ozljede ne bi pogoršale.

Jedan od najboljih načina za održavanje kondicije nakon operacije kralježnice je izvođenje aktivnosti niskog utjecaja gdje nema rizika od ozljeda leđa.

Postoji mnogo opcija za kardio trening ako nemate pristup teretani odmah nakon operacije kralježnice.

Medicinski uređaji za kralježnicu

Svaki proizvođač medicinskih uređaja za kralježnicu ima za cilj poboljšanje mobilnosti pacijenata koji pate od problema s leđima. Obično su to mehanička pomagala koja pomažu kretanju kralježnice u naprijed ili u bočnim smjerovima.

Kao i ostali aparatići, ovi se uređaji mogu nositi kontinuirano ili privremeno. Dostupne su različite vrste medicinskih potpora za kralježnicu koje odgovaraju potrebama pacijenata i razlikuju se po udobnosti i mobilnosti.

Ovisno o vrsti korištenog uređaja za kralježnicu, neki popularni sustavi podrške uključuju:

Medicinska potpora za svakodnevnu upotrebu

Ovi oslonci su napravljeni za kontinuirano nošenje i mogu se koristiti i za upravljanje sjedećim položajima na poslu, kao što su položaji sjedenja u invalidskim kolicima.

Medicinska podrška za posebne prilike

Ove potpore se mogu koristiti kratkoročno (razmaci od nekoliko sati) ili dugoročno (često su povezane s operacijom i bilo kojom vrstom postoperativnog razdoblja).

Najčešći tip medicinskog uređaja koji se koristi za stabilizaciju kralježnice je aparatić. Koristi se i za pacijente koji zahtijevaju akutne i kronične tretmane kao npr kirurška rehabilitacija.

Zaključak

Za ljude koji su bili podvrgnuti operaciji kralježnice, povratak u kondiciju ne mora biti kompliciran.

Ključno je stvoriti okruženje koje će podržati vašu rehabilitaciju i smanjiti stres na kralježnici.

Ove vježbe mogu vam pomoći da povratite kondiciju nakon operacije kralježnice i da u budućnosti živite zdravijim i sretnijim životom.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar