Kolagen za gubitak kose – Pomaže li stvarno obnoviti kosu?

4
Kolagen za gubitak kose – Pomaže li stvarno obnoviti kosu?

Kolagen potiče jaku kosu podržavajući vlasište i folikule dlake. Evo zašto bi uzimanje kolagena protiv opadanja kose moglo djelovati.

Jedan od najzastupljenijih proteina koje vaše tijelo proizvodi je kolagen. To je element koji pomaže u razvoju vaših tetiva, ligamenata i kože, prema Nacionalnom centru za biotehnologiju.

Iako velik dio vašeg kolagena dolazi iz proizvodnje vašeg tijela, proteine ​​možete pronaći i u hrani.

Iako kolagen ima mnoge prednosti, jedan od razloga zašto se najviše traži je njegova uloga u poticanju jake, zdrave kose.

Starenje kože definirano je vanjskim i unutarnjim čimbenicima, uz smanjenje proizvodnje kolagena i drugih proteina. Mlada i zdrava koža testirana je da prelazi 75% genetskog sastava kolagena.

Kako starite, vaša koža proizvodi manje kolagena; Tako, stanjivanje kose, dolazi do gubitka kose i sijede kose.

Genetika također igra veliku ulogu u zdravlju i razvoju vaše kose i kože.

Čimbenici načina života također igraju veliku ulogu u starenju vaše kože. Sunčeva svjetlost, zagađenje, zlouporaba alkohola i nedostatak hranjivih tvari mogu usporiti proizvodnju kolagena, ostavljajući vašu kožu da se širi, uzrokujući bore i fine linije.

Kako kolagen može pomoći kod gubitka kose?

Evo najvažnijih prednosti uzimanja kolagena za obnovu kose:

1. Amino kiseline

Kosa je prvenstveno sastavljena od jednog proteina: keratina. Da bi vaše tijelo izgradilo keratin, potrebno mu je nekoliko aminokiselina koje se također mogu naći u kolagenu. To znači da vaše tijelo može proizvesti dio potrebnih aminokiselina kroz proizvodnju kolagena.

Međutim, vaše tijelo također može konzumirati hranu s kolagenom koja može pomoći u rastu keratina, uključujući juhu od kostiju, piletinu, ribu, bjelanjke, školjke, citrusno voće i još mnogo toga.

Dokazi upućuju na to da zdravstvene prednosti kolagenskih peptida podržavaju načelo da bi uključivanje takvih funkcionalnih komponenti u svakodnevnu prehranu poboljšalo promet kolagena u cijelom tijelu i druge aspekte zdravlja učinkovitije od trenutne prosječne mješavine proteina u uobičajenoj zapadnjačkoj prehrani.,“ prema NCBI.

Peptidi kolagena brzo se apsorbiraju u krvotok i dostupni su kao sićušni, jedinstveni peptidi karakterizirani slijedom koji sadrži Hyp-Pro nakon uzimanja.

Ovi peptidi djeluju kao bitne signalne molekule za stimulaciju stanica i izgradnju blokova koji podržavaju vezivno tkivo i zdravlje mišićno-koštanog sustava.

2. Sprječava stanjivanje kose

Otprilike 70% srednjeg sloja vaše kože – dermisa – sastoji se od kolagena. Ovo je sloj kože koji ukorijenjuje folikule dlake, a kolagen određuje elastičnost i snagu vaše kože.

Kako vaše tijelo stari, sve teže proizvodi kolagen, što rezultira slabijim dermisom, što dovodi do gubitka kose i stanjivanja kose.

Iako možete jesti hranu bogatu kolagenom, druga je mogućnost microneedling.

Za ovaj proces se kaže „stimuliraju oslobađanje faktora rasta i potiču proizvodnju kolagena. Epiderma ostaje relativno netaknuta, stoga pomaže u ograničavanju štetnih događaja. Indikacije za terapiju mikroiglicama značajno su porasle, a ona postaje sve šira primjena u dermatologiji.

3. Lako se konzumira

Osim hrane i mikro-iglica, za povećanje kolagena možete uzimati i suplemente.

Studije su pokazale da kolagen može pomoći u preokretu starenja oralnim putem, uključujući suplemente.

Tipično, dodaci kolagena se sastoje od peptida s posebnim aminokiselinama, što nas veže tamo gdje smo počeli.

Koliko kolagena uzeti ovisi o vašoj visini i težini. Dakle, dok ste možda na ovom putovanju s prijateljem ili voljenom osobom, praćenje njihove pukovnije do T-a možda neće učiniti trik za vas kao s njima.

Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom o dozi koja je prava za vas.

4. Neophodni antioksidansi

Antioksidansi su ključni kada je u pitanju zdravlje vaše kose. Dobra stvar je što se ne morate brinuti o uzimanju previše antioksidansa jer dodavanje više nikada nije štetno.

Slobodni radikali su ono što obično oštećuje kosu, što se može zaustaviti antioksidansima koji proizvode folikule dlake.

Balansiranje”slobodni radikali i antioksidansi neophodni su za pravilnu fiziološku funkciju. Ako slobodni radikali nadjačaju sposobnost tijela da ih regulira, dolazi do stanja poznatog kao oksidativni stres. Slobodni radikali tako nepovoljno mijenjaju lipide, proteine ​​i DNK i izazivaju nekoliko ljudskih bolesti. Stoga primjena vanjskog izvora antioksidansa može pomoći u suočavanju s ovim oksidativnim stresom”, prema NCBI.

Za zdravlje kose, ono što štiti folikule dlake od oštećenja su antioksidansi. Opasnosti su prvenstveno slobodni radikali. Kako se proizvodnja kolagena usporava s godinama, smanjuje se i obrana od slobodnih radikala.

Slobodni radikali napadaju proteine, DNK i lipide koji čine stanice. Budući da je kolagen protein, podložan je takvom napadu slobodnih radikala.

Naše tijelo uvijek proizvodi slobodne radikale, a s godinama ih proizvodimo više. Osim toga, UV zrake i onečišćenje zraka također tjeraju slobodne radikale u naše tijelo. Opasnost je šteta koju uzrokuju folikulima dlake.

5. Proizvodnja fibroblasta

Dok uzimanje dodataka kolagenu može pomoći popuniti prazninu u količini kolagena koja je potrebna vašem tijelu, također može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena u vašem tijelu. To se događa jer povećanje kolagena također povećava fibroblaste vašeg tijela.

Tako, što su fibroblasti? Fibroblasti kontroliraju našu prirodnu proizvodnju kolagena.

Dakle, kada konzumirate kolagen, pospješujete prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu, koji onda jača fibroblaste vašeg tijela. To, pak, povećava kolagen u vašem tijelu. To je simbiotski ciklus proizvodnje.

Znanost o kolagenu i gubitku kose

Znanost o kolagenu za gubitak kose

Na kraju dana, studije o kolagenu i njegovoj ulozi u njezi kose su ograničene. Iako postoje mnoge teorije o tome kako poboljšanje unosa kolagena može pomoći u rastu i zadebljanju vaše kose, to nije baš dokazano. Prvi je dio razumijevanja kolagena i njegovog funkcioniranja u ciklusima vašeg tijela.

Iako možemo pogledati kako naše tijelo s godinama proizvodi manje kolagena, uz štete uzrokovane UV zrakama, zagađenjem, pušenjem i još mnogo toga, ne možemo sa sigurnošću znati možemo li uravnotežiti probleme s kosom dodatkom.

Može li štetiti uzimanje suplementa bez obzira na to? Nije nužno! Suplementi kolagena još uvijek su izvrsni u održavanju vaše kože jakom i zdravom – samo što nema mnogo studija kada je u pitanju poboljšanje kože tjemena za bolju kosu.

U studiji objavljenoj u Journal of Drugs in Dermatology, 26 žena koje su doživjele gubitak kose uzimale su četiri kapsule koje su sadržavale kolagen i druge hranjive tvari dnevno tijekom šest mjeseci. Na kraju ispitivanja, dlake su više porasle nego kod 14 drugih žena koje su uzimale placebo.

To ne znači da je kolagen bio ono što je pomoglo u poticanju rasta kose, budući da su tablete sadržavale više elemenata od samog kolagena. Dodatak je uključivao biljke, keratin i kapsaicin, uz kolagen. To bi mogao biti jedan od sastojaka koji je pomogao ili čak kombinacija svih njih.

Mnoge se teorije usredotočuju na to što povećanje unosa kolagena može učiniti za vašu kosu, njezin rast i teksturu, bilo putem hrane ili dodataka prehrani.

Iako postoje istraživanja koja potvrđuju da kolagen pomaže kod kose, ostaje neuvjerljivo pomaže li u rastu ili sprječava stanjivanje ili oštećenje.

Što treba obratiti pozornost pri odabiru kolagena za gubitak kose?

Kada je u pitanju korištenje kolagena, važno je napomenuti da nisu svi kolagenski puderi isti. Ono što odgovara vašoj koži možda neće biti dobro za vašu kosu.

Za rast i snagu kose, odabir hidroliziranih kolagenskih peptida u prahu bio bi prikladan.

Što se tiče argumenta o tome je li biotin ili kolagen bolji za vašu kosu, oba daju slične pozitivne rezultate. Ovisi samo o tome što vašem tijelu najviše treba.

Biotin pomaže kod smanjenja osjetljivosti kože, peruti i proizvodnje sebuma. U međuvremenu, kolagen poboljšava strukturu vaše kose poboljšavajući razinu proteina.

Iako možete uzeti bilo koje, možete također uzeti oboje za dodatne pogodnosti.

Za još više dobrote kose i kože možete uključiti dodatke vitamina D i folne kiseline u svoj dnevni unos.

Schreibe einen Kommentar