Koliko košta financijski savjetnik?

6
Koliko košta financijski savjetnik?

Mnogi ulagači kojima nije ugodan pristup ulaganju “uradi sam” odlučuju da im je bolje raditi s profesionalnim financijskim savjetnikom.

Koliko košta financijski savjetnik? To ovisi o nekoliko različitih čimbenika, počevši od strukture naknade savjetnika. Neki financijski savjetnici naplaćuju paušalne godišnje naknade (ili zadržavanje), neki naplaćuju satnicu, neki naplaćuju naknadu za izradu financijskog plana, neki naplaćuju prodajnu proviziju (ili opterećenje), a neki naplaćuju naknade na temelju veličine vašeg računa ili sredstva pod upravljanjem (AUM).

Naknada za savjetnika također ovisi o vrsti savjetnika s kojim radite. Postoji nekoliko različitih vrsta financijskih savjetnika, uključujući tradicionalne ljudske savjetnike licem u lice, online savjetnike i takozvane robotske savjetnike.

Kolika je prosječna savjetnička naknada?

The prosječna naknada prema procjeni tradicionalnih osobnih ljudskih savjetnika koji naplaćuju sredstva pod upravljanjem (AUM) iznosi 1% AUM-a.

Za online savjetnike koji naplaćuju po AUM-u, prosječna naknada je između 0,30% i 0,89% od AUM-a.

Za robo-savjetnike koji naplaćuju po AUM-u, prosječna naknada je između 0,25% i 0,50% AUM-a.

Ostale prosječne naknade uključuju sljedeće:

  • Paušalna godišnja naknada/pridržaj: Između 2.000 i 7.500 dolara
  • Izrada financijskog plana: Između 1.000 i 3.000 dolara
  • Naknada po satu: Između 200 i 400 dolara po satu
  • Provizija/opterećenje: Između 3% i 6% iznosa ulaganja

Ostala razmatranja koja utječu na naknade savjetnika

Budući da online i robo-savjetnici obično naplaćuju do upola manje od tradicionalnih ljudskih savjetnika, važno je razumjeti što radite (a što ne) dobivate od svake vrste savjetnika kako biste mogli odlučiti isplati li se dodatni trošak za vaš osobne financije.

Tradicionalni ljudski savjetnik ono je o čemu većina ljudi misli kada je u pitanju financijski savjetnik. U većini slučajeva sastat ćete se sa svojim savjetnikom licem u lice u njegovom ili njezinom uredu ili putem telefona ili videokonferencije. Osim investicijskog savjetovanja, ovi savjetnici mogu ponuditi i druge usluge kao što su porezne upute, planiranje nekretnina i sveobuhvatno financijsko planiranje. Postotak naplaćenog AUM-a obično se smanjuje nakon što AUM dosegne određene referentne vrijednosti, kao što su 250.000 USD, 500.000 USD ili 1 milijun USD.

Robo-savjetnici su relativno novi. To su računalni financijski savjetnici koji koriste algoritme za izgradnju i upravljanje investicijskim portfeljima na temelju vaših investicijskih ciljeva, vremenskog horizonta i razine tolerancije rizika. Obično postoje vrlo niske (ili čak nikakve) minimalne vrijednosti računa kod robo-savjetnika, što ih može učiniti dobrim izborom za početnike ulagače. Međutim, obično ne nude personalizirane savjete ili financijsko planiranje.

Online financijski savjetnici su svojevrsni hibrid između tradicionalnih ljudskih savjetnika i robot-savjetnika. Poput robo-savjetnika, oni djeluju online ili putem telefona ili videa, ali funkcioniraju slično kao i ljudski savjetnici. Na primjer, mogu ponuditi kompletnu uslugu, personalizirano financijsko planiranje i savjete o ulaganju. Neki online financijski savjetnici nude izravan pristup namjenskom CERTIFICIRANOM FINANCIJSKOM PLANERUTM (CFP®).

Vrste ljudskih savjetnika

Dalje rastavljajući stvari, postoje tri vrste tradicionalnih ljudskih savjetnika, od kojih svaki različito naplaćuje naknade.

1. Savjetnik samo za proviziju

Ovaj savjetnik dobiva kompenzaciju samo provizijama (ili opterećenjima) zarađenim na investicijskim proizvodima koje on ili ona preporuči. To ponekad može dovesti do sukoba interesa ako je savjetnik u iskušenju preporučiti proizvod s visokom provizijom koji možda nije u najboljem interesu klijenta.

2. Savjetnik samo uz naknadu

Ovaj savjetnik može koristiti bilo koju od različitih struktura naknada (ili kombinaciju struktura naknada) opisanih ovdje osim provizije. Savjetnik samo uz naknadu je fiducijar, što znači da je on ili ona zakonski obvezan donositi odluke koje su u vašem najboljem interesu. To nudi najveću zaštitu od potencijalnih sukoba interesa.

3. Savjetnik na temelju naknada

Ovaj savjetnik je hibrid između savjetnika samo za proviziju i savjetnika koji plaćaju samo naknade. On ili ona mogu koristiti strukturu naknade i također biti nadoknađeni provizijama zarađenim na preporučenim investicijskim proizvodima.

Kako odrediti naknade za savjetnike

Važno je odrediti kako financijski savjetnik naplaćuje usluge prije nego što ga zaposlite. Najbolji način da saznate je da od savjetnika zatražite jasno, sažeto objašnjenje njegove ili njezine strukture honorara.

Ako savjetnik ne želi odgovoriti na pitanje ili odgovore na zbunjujući ili kontradiktoran način, mislim da ne biste trebali angažirati ovog savjetnika. Morate točno znati koliko plaćate svom financijskom savjetniku i kako je kompenzacija strukturirana kako biste donijeli najbolju odluku na temelju svojih financijskih okolnosti.

Nacionalna udruga osobnih financijskih savjetnika (NAPFA) nudi a alat za pretraživanje koji vam može pomoći da pronađete financijskog savjetnika samo uz naknadu. Ostali korisni resursi uključuju Udruga za financijsko planiranje i Garrettova mreža za planiranje.

Rad sa savjetnikom za osobni kapital

Od samog početka, Personal Capital djeluje kao fiducijar kako bi klijentima pružio najbolji mogući financijski savjet za njihovu situaciju. Kao registrirani investicijski savjetnik, tim savjetnika Personal Capital ne samo da slijedi fiducijarni standard već ga prihvaća kao dio misije pružanja financijskih savjeta.

Jeste li spremni za početak? Prijavite se za besplatne financijske alate Personal Capital. Oni s najmanje 100.000 USD imovine koja se može investirati ispunjavaju uvjete za usluge upravljanja bogatstvom na temelju naknada.

Započnimo

Osobni kapital kompenzira Don Sadlera (“Autor”) za pružanje sadržaja sadržanog u ovom blogu. Naknada ne smije biti veća od 500 dolara. Autor nije klijent tvrtke Personal Capital Advisors Corporation. Sadržaj sadržan u ovom postu na blogu namijenjen je samo u opće informativne svrhe i ne predstavlja pravni, porezni, računovodstveni ili investicijski savjet. Trebali biste se posavjetovati s kvalificiranim pravnim ili poreznim stručnjakom u vezi s vašom specifičnom situacijom. Imajte na umu da ulaganje uključuje rizik. Vrijednost vašeg ulaganja mijenjat će se tijekom vremena i možete dobiti ili izgubiti novac.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar