Koliko vam je vitamina D potrebno na dan?

4
Koliko vam je vitamina D potrebno na dan?

Vitamin D proizvodi naša koža u dodiru sa sunčevom svjetlošću i ima širok raspon prednosti. Ali koliko vam je zaista potrebno dnevno? Hajde da vidimo!

Kada pokušavate poboljšati razinu svoje tjelesne kondicije ili čak održati zdravlje tijekom nove prehrane, vitamini su ključ. Da bi vam pomogao u općoj dobrobiti i pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava, potreban vam je vitamin D.

Možda znate i da se vitamin D naziva vitaminom sunca. To je zato što se ovaj vitamin proizvodi u koži kada dođe u dodir sa sunčevom svjetlošću.

Postoji mnogo načina na koje vaše tijelo može uživati ​​u blagodatima vitamina D. Može vam pomoći u mršavljenju, smanjenju depresije, a može vam čak pomoći i u borbi protiv bolesti.

Čitajte dalje kako biste naučili osnove kada je u pitanju vitamin D i zašto ga vaše tijelo treba.

Zdravstvene prednosti vitamina D

Ovaj specifični vitamin pomaže u kontroli količine fosfata i kalcija u vašem tijelu. To su važne hranjive tvari koje su vam potrebne za zdrave kosti, zube, pa čak i zdrave mišiće.

Može doći do većih problema kada vašem tijelu nedostaje vitamina D. Možete patiti od bolova u kostima, a to može dovesti i do deformiteta kostiju kod djece.

Kao što sam već spomenuo, vaše zdravlje se može poboljšati kada dobijete dovoljno vitamina D.

Možda je najbolja stvar koja može proizaći iz redovite konzumacije vitamina D njegova svojstva u borbi protiv bolesti. Pomaže smanjiti rizik od multiple skleroze, a može čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kako biste bolje razumjeli zašto je vašem tijelu potreban vitamin D, evo nekoliko činjenica o njemu:

  • Izvrstan je za zdravlje kostiju i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava;
  • Kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti, vaše tijelo će prirodno proizvoditi vitamin D;
  • Postoje određene namirnice koji vam pomažu da dobijete dozu vitamina D kao što su masna riba, gljive, crveno meso, žumanjci, itd.;
  • Nedostatak vitamina D loše će utjecati na vaše kosti, uzrokujući rahitis kod djece ili osteoporozu;
  • Loša prehrana ili nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do nedostatka vitamina D.

Ovo je uglavnom osnovno znanje o vitaminu D. Sada sve što trebate znati je koliko vam ovog vitamina stvarno trebate u vašem sustavu na dnevnoj bazi.

Količina vitamina D potrebna vašem tijelu dnevno

Vaša dnevna doza vitamina D trebala bi biti oko 400-800 IU (međunarodne jedinice) ili 10-20 mikrograma.

Postoje neke studije što ukazuje na znatno veću dozu vitamina D, oko 1000-4000 IU (25-100 mikrograma) dnevno.

Veliki izvori vitamina D sastoje se od sunčeve svjetlosti, određene hrane koja sadrži vitamin D, pa čak i dodataka prehrani.

Sok od naranče, mlijeko, žitarice, škampi mogu biti sjajni izvori vitamina osim onih koje sam spomenuo gore.

Ali postoje trenuci kada ni izlaganje suncu ni hrana koju jedete neće unijeti dovoljno vitamina D u vaše tijelo. Stoga suplementi priskaču u pomoć i daju vam potrebnu dozu vitamina.

Kada pronađete dodatak vitamina D po svom ukusu, samo pazite da ne uzmete više od 100 mikrograma. To je zato što postoji nešto poput previše vitamina D.

Ako konzumirate više od preporučenih 100 mikrograma dnevno tijekom dužeg vremenskog razdoblja, možete razviti zdravstvene probleme. Previše vitamina D može utjecati na vaše bubrege, srce, pa čak i oštetiti vaše kosti.

Samo uživajte vani na suncu i imajte zdravu i uravnoteženu prehranu koja sadrži hranu bogatu vitaminima. A ako ne dobivate dovoljno sunčeve svjetlosti ili imate lošu prehranu, uzmite neke suplemente kako biste te kosti održali zdravima.

Različite vrste vitamina D

Postoji nešto kao vitamin D3 ili vitamin D2. Sve su to oblici u kojima konzumirate vitamin D.

Kada naiđete na vitamin D3, to znači da vaš vitamin dolazi iz životinjskih izvora. Ovi izvori mogu uključivati ​​riblje ulje, žumanjke, jetru ili masnu ribu.

Vitamin D2, s druge strane, dolazi iz biljnih izvora. Dakle, ako ste vegan, vitamin D2 možete dobiti iz gljiva, sojinog mlijeka, žitarica, soka od naranče, rižinog mlijeka.

Najprirodnija doza vitamina D je ona koju dobijete izravno od sunca. Vaša koža će proizvoditi ovaj vitamin u dodiru sa sunčevom svjetlošću i vaše će tijelo imati sve prednosti od njega.

U kojoj god vrsti ili obliku unosite svoj vitamin D ovisi o vama. Najvažnije je unijeti ga u svoj sustav i na taj način vaše tijelo ostaje zdravo s jakim kostima i velikim mišićima.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar