Tržišta: Tjedan je inflacije | Osobni kapital

10
Tržišta: Tjedan je inflacije |  Osobni kapital

Tjedan u pregledu

1.–7. studenog

Volim kad se plan sastavi…

Jerome Powell i njegovi prijatelji u Federalne rezerve su ostale vjerne scenariju u srijedu kada su najavili smanjenje kupnje obveznica za 15 milijardi dolara mjesečno što je gotovo savršeno u skladu s onim što je tržište očekivalo[1]. Fed je također nastavio dobivati ​​visoke ocjene za komunikaciju dovoljno distancirajući smanjenje od bilo kakvog predloženog povećanja kamatnih stopa, što je tržištima omogućilo da učine ništa kao odgovor.

Iako se Powell obvezao samo na dva mjeseca popuštanja tim tempom, on je to uvelike implicirao sužavanje bi se nastavilo osim ako se ne dogodi nešto prilično iznenađujuće od sada do sredine iduće godine. Kandidati za takvo iznenađenje mogli bi uključivati ​​neuglednu inflaciju ili naglo ubrzanje napretka na području zapošljavanja s jedne strane, ili dramatičan porast novih slučajeva COVID-a i/ili masivni poremećaj na tržištima kapitala s druge strane. Ali izuzimajući sve te gluposti, trebali bismo završiti s pričama o kvantitativnom popuštanju oko lipnja sljedeće godine.

Tržište rada također je vrlo dobro slijedilo svoje znakove okrenuvši se povećanje platnih spiskova od 531.000 – gotovo nevjerojatno usred raspona prognoza ekonomista[2]. Prošlomjesečni ukupni iznos također je prilično značajno revidiran, čime je Fed ostao pošten kada svijetu govori da se američko tržište rada adekvatno oporavlja, ali još uvijek ima prostora za rast prije nego što Fed može obrisati prašinu s ruku i smatrati posao završenim.

Primjetno je, također, da se izvješće o plaćama u petak nastavilo prikazivati oporavak poslova se malo širi: poslovi za slobodno vrijeme i ugostiteljstvo nastavili su činiti značajan postotak poslova stvorenih prošlog mjeseca, ali i druga područja poput proizvodnje, obrazovanja i građevinarstva također doprinose, što sugerira da bi proširenje platnih spiskova moglo biti više nego jednostavno povratak na posao nakon COVID-a za barmene, turističke agente i ugostitelje.

Ipak, nisu bile sve dobre vijesti u izvješću o poslovima jer su stvari poput prosječnog broja odrađenih sati i ukupnog stopa sudjelovanja zapravo je ispod očekivanja po malo. Prosječna zarada po satu nastavio rasti, također, i sada su porasli za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu. I gledajući malo dalje na izvješće o otkazu u četvrtak od Challenger Graya i Božića[3], broj otpuštanja u listopadu je bio sve tako malo veći nakon što je ostao na povijesno niskim razinama za razdoblje od godine do danas.

Ipak, ono što je u tom izvješću izazvalo dirljivu riječ bila je to nešto više od jedne petine otkaza u listopadu bilo je povezano s odbijanjem među otpuštenima da dobiju cjepivo protiv COVID-a. To zapažanje također je ovog tjedna poprimilo nešto zlokobniji ton kada je to objavila Bidenova administracija OSHA će uskoro zahtijevati od svakog američkog poslodavca s više od 100 zaposlenika da zahtijeva od zaposlenika da se cijepe ili podlože testiranju na COVID svaki tjedan[4]. Sud je brzo i barem privremeno blokirao taj mandat, ali ako se u konačnici dopusti da izdrži, vjerojatno će se povećati broj otpuštanja povezanih s cjepivom. Ove male bradavice na inače jakom tržištu rada prošlog tjedna su sve oprostive, i bilo bi teško pronaći nekoga tko nije bio barem malo impresioniran izvješćem od petka.

Vrijedi spomenuti nekoliko razvoja politike, počevši od onoga što je jedan drski promatrač opisao kao “zapanjujući dio neaktivnosti” Engleske banke kada je prkosio tržišnim očekivanjima i odlučio ostaviti stope na miru[5]. Analitičari su došli do ideje da će BoE biti među prvim velikim središnjim bankama koje će povećati stope kao odgovor na nagli porast inflacije, a kada to nije učinilo, tamo su obveznice porasle (kao i državne obveznice na nekoliko drugih tržišta). ) Toliko o korištenju Ujedinjenog Kraljevstva kao prozora u ono što bi moglo stajati pred američkim tržištima kada Fed dođe do podizanja kamatnih stopa negdje tijekom života mojih pra-praunučadi…

Bliže kući, tzv dvostranački zakon o infrastrukturi – to je onaj mršav koji je Senators prošao prije nekoliko mjeseci i uključuje oko pola bilijuna dolara potrošnje za stvari kao što su ceste, željeznice i električne mreže – prošao pokraj Housea i na putu je niz Pennsylvania Avenue za potpis predsjednika Bidena. Manje izvjesna je, međutim, sudbina mnogo većeg, 1,75 tona dolara Build Back Better Act to brzo postaje Bidenov potpisni zakonodavni prioritet (ili njegov Alamo, ovisno o tome kako gledate na njegove izglede i vjerojatnu reakciju biračkog tijela na njega.) Taj je prijedlog zakona napredovao i u Zastupničkom domu prošlog tjedna, ali, ali i taj prijedlog zakona prošli je tjedan napredovao u Zastupničkom domu. još uvijek se suočava sa značajnim protivljenjem i barem još jednim glasom u Zastupničkom domu prije nego što ode u Senat, gdje su šanse za prolazak još manje.

A u pozadini svega ovoga, nemojte zaboraviti da je još jedna rasprava o gornjoj granici duga koja se nazire početkom prosinca, do kada će gospodarstvo otići dovoljno daleko niz cestu da dođe do konzerve koju su naši cijenjeni kongresmeni bacili na cestu prošlog mjeseca. Hoće li tržišta posvetiti više pozornosti ovoj raspravi o gornjoj granici duga i potencijalnom neplaćanju američkog duga nego prethodnoj (ili jesu li dobro i stvarno očvrsnuli na to nakon toliko udaraca limenkama prije toga,) ostaje otvorena rasprava. Ali s toliko zanimljivih političkih rasprava koje se vode i koje bi mogle (a možda i ne) dopustiti da se palica poticaja/podrške prenese s monetarnog trkača na fiskalnu, osjećao sam se primoran barem izdati taj podsjetnik.

A sada smo došli do dijela ovog tjednog pisanja u kojem raspravljamo o izgledima i ishodima: svim stvarima koje su se dogodile prošli tjedan, a koje su potencijalno jednako važne za tržišta i gospodarstvo kao i ono o čemu sam raspravljao gore, ali o tome je manje zabavno pisati. Na vrhu popisa od prošlog tjedna je potpuni popis podataka Instituta za upravljanje opskrbom (ISM) i Indeksa menadžera nabave (PMI) koji su pokazali – predvidljivo – da je američko gospodarstvo još uvijek u žrvnju lanca opskrbe povijesnih razmjera. Zaostaci na strani usluga pokazali su najbrži porast ikad kao rezultat još uvijek jake potražnje čak i usred nestašice radne snage, materijala i opskrbnog lanca koji nije pokazivao znakove popuštanja[6]. I gotovo ste mogli čuti kako proizvodni sektor frustrira frustrirano „da, i ja…“ iako je ubrzanje aktivnosti novih narudžbi tamo prešlo u nižu brzinu za proizvođače robe[7]. I to donosi dobru poantu: u nekom trenutku, svi ti stresovi u lancu opskrbe i problemi s cijenama mogli bi uzrokovati da optimizam općenito nestane. A kada se to dogodi, PMI će vjerojatno početi omekšavati, što bi zauzvrat moglo dovesti do nove (i možda manje prijateljske) ere za tržišta kapitala.

Što gledati ovaj tjedan

8.–14. studenog

Značajni gospodarski događaji (8.11-12)

ponedjeljak: Ukinuta su ograničenja putovanja u SAD

utorak: optimizam NFIB-a za mala poduzeća, proizvođačke cijene (PPI)

srijeda: Potrošačke cijene (CPI), tjedne prijave za nezaposlene

četvrtak: Dan veterana (tržište obveznica zatvoreno, tržište dionica otvoreno)

petak: UofM potrošački osjećaj, JOLTS

Tjedan je inflacije. Proizvođačke cijene pokazat će točno koliko su stvari postale skuplje za produktivnu stranu gospodarstva u utorak kada će Zavod za statistiku rada izvijestiti o indeksu proizvođačkih cijena (ili PPI) za listopad. U međuvremenu, potrošači će dobiti svoju dozu loših vijesti u srijedu kada bude objavljen CPI (indeks potrošačkih cijena).

Ne bi bilo mudro potpuno umanjiti značaj bilo kojeg od ovih izvješća, ali također je vrijedno istaknuti da vjerojatno bi bilo potrebno iznenađenje monumentalnih razmjera mnogo pomicati iglu. To je zato što su ulagači svjesni da cijene naglo rastu, ali su se uvjerili da je mišljenje Fed-a o prolaznoj prirodi inflacije ispravno. Kao rezultat toga, tržišta su postala barem djelomično otvrdnuta prema gotovo svemu što je povezano s inflacijom, osim možda šokantno lošeg očitanja. Ne bih očekivao da će se niti jedno od ovotjednih izvješća kvalificirati.

Štoviše, potrošači također uzimaju više cijene uglavnom u korak – barem za sada. Dobit ćemo još jednu priliku da testiramo taj osjećaj u petak, kada Sveučilište u Michiganu objavilo je sredinom mjeseca čitanje o raspoloženju potrošača. Mjesecima su dobri profesori na UofM pomno promatrajući vidjeti je li se među američkim potrošačima počela pojavljivati ​​štetna „inflacijska psihologija“ koja bi mogla izazvati samojačajuća inflacijska spirala poput one koja je hranila inflaciju tijekom 1970-ih. To se do sada nije dogodilo, što je dalo vjeru očitom stavu tržišta dionica „mirno ćemo krenuti naprijed dok čekamo“ u odnosu na inflaciju. Ipak, neposrednije bi zabrinjavali svaki dokaz koji ukazuje na to da potrošači općenito postaju manje optimistični kako rastu cijene, dugotrajni prekidi na tržištu rada ili bilo koje druge značajke postpandemijskog gospodarstva pritišću njihovu psihu. Ako u izvješću od petka postoji nešto posljedično, vjerojatnije je da će to biti to nego iznenadni dokaz samozapaljive inflatorne spirale.

Kad smo već kod pokazatelja sentimenta, izvješće o poslovnom raspoloženju u utorak iz Nacionalna federacija neovisnog poslovanja predstavljat će najnoviju priliku za procjenu kako se mala poduzeća nose s rastućim cijenama, stresom u lancu opskrbe i još uvijek nespretnim tržištem rada. Poput potrošača, male tvrtke postale su sve zabrinutije o tome kako će ti trendovi utjecati na buduće ekonomske rezultate čak i ako inflacija počne izgarati u bliskoj budućnosti. Po mom mišljenju, NFIB-ova anketa je jedan od najboljih načina za procjenu budućeg poslovnog povjerenja s obzirom na to da će manje tvrtke vjerojatno osjetiti slabljenje zbog usporavanja gospodarskog okruženja nego veća, etablirana poduzeća.

Što se tiče politike, vjerojatno bismo trebali ovog tjedna očekujte više naslova oko predujma za različite infrastrukturne troškove, s manjim, dvostranačkim računom koji bi mogao čak i prijeći ciljnu crtu čak i ako se masivni Zakon o povratu boljeg razvoja nastavi izmicati i provlačiti se kroz proces poput Javontea Williamsa koji uništava sekundarnu poziciju Dallasa. Od neposrednijeg interesa, primjetno je da od ponedjeljka, State Department je ublažio ograničenja putovanja za veliki dio međunarodnih odredišta uključujući Kanadu, Meksiko i Europu. Cijepljeni putnici više neće morati davati negativne rezultate testa prije ulaska u SAD, što je već imalo pozitivan utjecaj na međunarodne rezervacije. Također me ne bi iznenadilo da vidim neku raspravu o tome hoće li Bijela kuća ponovno imenovati predsjednika Powella za predsjedavanje Fed-om – nešto čemu tržište posvećuje veliku pozornost.

Konačno, Izvješće JOLTS-a u petak (detaljan pogled na broj otvorenih radnih mjesta u SAD-u kao i informacije o tome tko napušta svoj posao zbog zelenih pašnjaka) pružit će najnoviji prozor u tekući oporavak na američkom tržištu rada. Prošlomjesečno izvješće JOLTS pokazao rekordno visok broj američkih radnika koji su dali otkaz u kolovozu, što se obično smatra znakom povjerenja među radnicima. Taj će broj vjerojatno ponovno privući pozornost ovog mjeseca kada budu objavljeni podaci za rujan.

Želite bolji način upravljanja svojim ulaganjima? Milijuni ljudi koriste besplatne i sigurne online financijske alate Personal Capital kako bi vidjeli sve svoje račune na jednom mjestu, analizirali svoja ulaganja i planirali dugoročne ciljeve, poput kupnje kuće ili štednje za mirovinu.

Započnite s besplatnim financijskim alatima osobnog kapitala

Personal Capital Advisors Corporation (“PCAC”) podružnica je u potpunom vlasništvu tvrtke Personal Capital Corporation (“PCC”), tvrtke Empower. PCC i Empower Holdings, LLC podružnice su u potpunom vlasništvu Great-West Lifeco Inc. Izvor indeksnih podataka: Bloomberg.com; GWI izračuni.

[1] https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20211103a.htm

[2] https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm

[3] https://www.challengergray.com/blog/october-us-job-cut-report-22-percent-due-to-vaccine-refusal/

[4] https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/11/04/fact-sheet-biden-administration-announces-details-of-two-major-vaccination-policies/

[5] Bloomberg, 4.11.21

[6] https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/3c6b4c7721994516a4a734991db3eb68

[7] https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/a8cc4754ce9a40158976a6b47f03e82f

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar